سلام به همراهان خوش سلیقه آقای کباب. امروز مطلبی درباره حفظ میراث فرهنگی و غذایی رو با هم مرور خواهیم کرد. همچنین میخوام به نقش رستورانها در حفظ این میراث اشاره کنم. اگر این موضوع براتون جالبه پیشنهاد میکنم تا انتها با من همراه باشین و حتما نظر ارزشمندتون رو پایین صفحه برام بنویسین .
– معرفی و اهمیت حفظ میراث فرهنگی و غذایی
کلمه عربی میراث برگردان یونانی کلمه ی میرازو به معنای پخش کردن سهم و توزیع آن بین افراد است. در توضیح عنوان میراث فرهنگی تعارف مختلفی ارائه شده، اما به طور کلی میشه گفت هر عنصری که دارای تاریخ بوده و دربرگیرنده پیامی برای انسان هست، به نوعی میراث فرهنگی به شمار میره.
میراث فرهنگی چیست؟
تمامی آثار برجای مونده از گذشتگان که دارای جایگاه فرهنگی باشه میراث فرهنگی محسوب میشه. در واقع آیینه ای از زندگی پیشینیان و روایت کننده سیر تکامل بشر در طی تاریخ است. این عنصر فرهنگی قابلیت منحصر به فردی برای هر سرزمین داره و در طی نسل ها دارای جایگاه بالا و قابل احترام بوده.
انواع میراث فرهنگی
آثار ملموس (مادی):
به میراثی گفته میشه که قابل لمس و فیزیکی باشند. مثل بناها، اماکن فرهنگی، آثار باستانی، کتب و اسناد تاریخی مجسمه ها، ماشین ها و همه سازه هایی که از لحاظ فرهنگی برای آیندگان دارای ارزش باشند. میراث ملموس میتونه منقول (قابلیت انتقال دارند) و یا غیر منقول (قابلیت جابجایی در آن وجود ندارد) باشه.
میراث ناملموس (معنوی):
به جوانب غیرفیزیکی یک فرهنگ گفته میشه و گاهاً دربرگیرنده آداب و رسوم رایج در دوره های مختلف تاریخی است. این شکل از میراث همون چیزی است که به صورت شفاهی از هر نسلی به نسل بعدی منتقل شده است تا به ما به ارث رسیده. این موارد شامل هنجارهای اجتماعی، اساطیر، افسانه ها، ضرب المثلها، هنرهای نمایشی، زبان، فولکلور ها و باورهای عامیانه، هنرهای دستی و سنتی، آداب و سنت و … میباشد.
نکته: مهم اینکه محافظت از این نوع میراث نسبت به میراث ملموس بسیار دشوارتره.
میراث ناملموس در واقع هویت فرهنگی یک ملت و عنصر متمایز کننده اون از سایر جهانیان است و با تکیه بر اون میشه در مقابل جهانی شدن ایستاد.
فرهنگ کشور ما با غذا پیوندی ناگسستنی داره. از گذشته های دور تا به امروز انواع و اقسام غذاهای محلی در جای جای ایران طبخ میشه که این غذاها هم به نوعی در دسته میراث فرهنگی ناملموس قرار میگیرند.
نقش رستوران ها در حفظ میراث فرهنگی
رستورانها هم می تونند در حفظ میراث فرهنگی کشورمون کمک کننده باشند.
– حفظ سنت ها و رسوم محلی
رستورانها میتونند با استفاده از معماری اصیل ایرانی در فضا و دکوراسیون خود به حفظ میراث فرهنگی کمک کنند. در دکوراسیون خودشون میتونند از انواع نمادها و مجسمه های باستانی الهام بگیرند و یا حتی معماری کلی محل سرو غذاشون رو بر اساس یکی از بناهای تاریخی بسازند تا هنگامی که مشتریان در اون رستوران غذا میل می کنند یادآور اون مکان یا دوره تاریخی براشون باشه.
– ارائه غذاهای سنتی
غذاهای محلی و سنتی که جایگاه مهمی در گردشگری غذایی دارند. بیان کننده هویت ملی، منطقه ای و شخصی و یکی از مهم ترین عوامل برای مقصد گردشگران هستند.
تعیین اینکه چگونه تجربه غذاهای محلی چه تاثیری در افکار و تجربیات گردشگران شکل میدهد میتونه به توسعه گردشگری غذایی کمک کنه، زیرا یک غذا یا غذاهای محلی میتونه یک جاذبه گردشگری عالی در مقاصد سفرهای روستایی گردشگران باشد.
علاوه بر این، غذاهای محلی که منحصر به یک منطقه یا کشوره، عاملی است که بر ترجیحات سفر گردشگران تأثیر میذاره و مفهومی است که رضایت گردشگران از سفرهای خود را توضیح میدهد.
تأثیر رستوران ها در ترویج فرهنگ غذایی محلی
امروزه در صنعت گردشگری، غذا و خوراک جایگاه ویژه ای پیدا کرده و اغلب رستوران ها، هتل ها و اقامتگاه ها به ترویج فرهنگ غذایی خود میپردازند، با این وجود کمتر نام و نشانی از پیشینه و تنوع غذاهای محلی و مکتب ایرانی در مراکز پذیرایی گردشگری ایران دیده میشه که لازمه بازنگری هایی انجام بگیره.
– معرفی طعم های بومی به گردشگران و نقش رستوران ها در آموزش و آگاهی بخشی
غذاهای بومی از مرحله تولید، روش های سنتی فرآوری تا مصرف دارای ویژگی های خاص فرهنگی هستند و این همون تفاوتی است که درک و لمسش مهمترین انگیزه سفر میشه و گردشگر میتونه فرهنگ رو از طریق طعم و ذائقه درک کنه.
رستورانها نقش مهمی در این معرفی دارن. با اضافه کردن اون غذاها در منوهای خودشون و همچنین روش طبخ سنتی و حتی استفاده از گیاهان و سبزیجات بومی و محلی در تهیه غذاهای محلی.
در رستوران آقای کباب لاهیجان غذاهای محلی گیلان به روش سنتی و با استفاده از بهترین مواد اولیه طبخ میشن و در ظروف سنتی سفالی مخصوص این خطه سرو میشن که این حرکت هم به حفظ میراث فرهنگی ناملموس یعنی غذای محلی و هم صنایع دستی منطقه کمک زیادی میکنه.
تأثیر رستوران ها در حفظ فرهنگ غذایی نسل های آینده
رستوران ها نقش خیلی مهمی توی حفظ فرهنگ غذایی نسل های آینده دارن. اونا با ارائه غذاهای سنتی و اصیل، باعث میشن که این طعم ها و رسومات قدیمی به فراموشی سپرده نشن. علاوه بر این، با برگزاری کارگاه ها و رویدادهای آموزشی، به جوان ترها یاد میدن که چطور این غذاها رو درست کنن و ارزششون رو بفهمن. در واقع، رستوران ها مثل پلی هستن که فرهنگ غذایی قدیمی رو به نسل های بعدی منتقل میکنن و اینجوری کمک می کنن تا میراث غذایی ما زنده بمونه.
– انتقال دانش غذایی به نسل های جوان تر
یکی از روشهایی که میتونه در جهت حفظ غذاهای محلی کمک کننده باشه آموزش دستور پخت این غذاها و انتقال تجربیات افراد مسن تر به جوان تر هاست. اگر از همراهان همیشگی آقای کباب باشید. میدونید که ما در بلاگ آقای کباب همیشه طرز تهیه غذاهای محلی ای که خودمون هم سروشون میکینیم رو منتشر میکنیم که در جهت حفظ این میراث فرهنگی است.
– برگزاری کارگاه ها و رویدادهای آموزشی
یکی دیگه از راه کارهای حفظ فرهنگ غذایی، برگزاری کارگاه ها و رویدادهای آموزشیه که توسط آموزشگاه های آشپزی و شیرینی پزی در حال انجامه و خیلی کمک کننده است، چرا که نسل جووون میتونن به طور عملی و از نزدیک شاهد پخت غذا و فراگیری نحوه پخت اون هستند.
سخن پایانی
در نهایت، میشه گفت که رستوران ها نقش خیلی مهمی در حفظ و ترویج میراث فرهنگی و غذایی دارن. اون ها نه تنها با ارائه غذاهای سنتی و اصیل به حفظ طعم ها و رسومات قدیمی کمک میکنن، بلکه با آموزش و انتقال دانش به نسل های جوان تر، باعث میشن که این میراث ارزشمند زنده بمونه. رستوران ها با برگزاری کارگاه ها و رویدادهای آموزشی، ایجاد فضاهای سنتی و استفاده از مواد اولیه محلی، فرهنگ و هویت غذایی ما رو به نسل های بعدی منتقل می کنن و اینجوری نقش کلیدی ای در حفظ این گنجینه های فرهنگی ایفا میکنن.
واقعا جذاب بود و کامل
ممنونم
یک مقاله عالی و آموزنده بود تشکر از نویسنده
جالب بود