اگر فهرست غذاهای مورد علاقه یك گیلانی را از او بخواهید، مرغ ترش حتما در ردههای بالای فهرستش قرار خواهد داشت. هرچند این غذا آنطور كه باید و شاید مانند میرزاقاسمی و كباب ترش مورد توجه مركزنشینان نبوده است اما به عنوان یك خوراك كامل و خوشمزه میتواند در برنامه ثابت غذایی شما قرار گیرد.
مرغ ترش یکی از انواع غذاهای خوشمزه و پرطرفدار گیلانی است که با روش ها و مواد متنوعی طبخ می شود. این غذای خوشمزه در شهرهای مختلف کشور با مواد و دستورهای متنوعی تهیه می شود، البته بهترین نوع این غذا در استان های شمالی تهیه می شود. در استان های شمالی برای تهیه مرغ ترش از سبزی های معطر محلی استفاده می شود که همین امر باعث خوشمزه تر شدن این غذا می شود ، برای مشاهده آموزش کامل و مرحله به مرحله طرز تهیه مرغ ترش با این مقاله از رستوران آقای کباب همراه باشید.
مواد لازم برای ۴ نفر |
|
ران و سینه مرغ |
۵ تکه |
گردو |
۳۰۰ گرم |
سبزی معطر |
۲۰۰ گرم |
رب انار |
۲ قاشق غذاخوری |
پیاز |
۱ عدد متوسط |
سیر |
۲ حبه |
نمک و فلفل سیاه |
به مقدار کافی |
روغن و زردچوبه | به مقدار کافی |
دستور پخت مرغ ترش
ابتدا مقداری نمک، فلفل سیاه و زردچوبه روی تکه های مرغ می ریزیم و با دست ماساز می دهیم تا ادویه های به تمام قسمت های گوشت مرغ برسد. در ادامه تکه های مرغ را به همراه مقداری روغن در یک قابلمه مناسب تفت می دهیم.
زمانی که تکه های مرغ به خوبی سرخ شدند و رنگشان طلایی شدن، آنها از قابلمه خارج یم کنیم و کنار می گذاریم. در ادامه پیاز را به صورت نگینی ریز خرد می کنیم و در همان قابلمه کمی تفت می دهیم تا طلایی و سبک شود.
در مرحله بعدی سیر را خرد می کنیم و به قابلمه اضافه می کنیم، سیر را فقط در حدی که عطر آن بلند شود تفت می دهیم، سپس مقدار نمک، فلفل سیاه و زردچوبه اضافه می کنیم و چند دقیقه تفت می دهیم تا با هم ترکیب شوند.
در همین حین سبزی معطر را به صورت ساطوری ریز خرد می کنیم و به قابلمه اضافه می کنیم و چند دقیقه تفت می دهیم تا سبزی کمی سرخ شود، سپس گردوی سابیده شده را به همراه رب انار اضافه می کنیم و چند دقیقه دیگر تفت می دهیم.
در این مرحله ۵ لیوان آب به قابلمه اضافه می کنیم و حرارت را زیاد می کنیم تا آب به جوش بیاید، سپس حرارت را کمتر می کنیم تا مواد حدود ۳۰ دقیقه بجوشند و گردو روغن بیندازد. پس از گذشت این زمان تکه های مرغ را به قابلمه اضافه می کنیم.
حالا باید حرارت را ملایم تر کنیم و اجازه دهیم خورش روغن بیندازد و جا بیفتد. این خورش هم مثل خورش فسنجان به صورت کم آب سرو می شود و باید هنگام سرو روغن بیندازد. در پایان خورش را به همراه برنج یا کته سرو می کنیم.
سبزی مخصوص مرغ ترش
برای تهیه مرغ ترش در استان های شمالی از سبزیجات محلی مثل چوچاق و خالواش استفاده می شود ولی خب این سبزیجات در همه شهرها در دسترس نیستند. شما می توانید ترکیب ریحان، گشنیز، جعفری، نعناع و برگ سیر تازه را جایگزین سبزیجات محلی کنید
یک نکته جالب آشپزی
توجه ویژه رشتیها به طبع گرم و سرد غذاها ،جالب است بدانید مردم گیلان با داشتن این همه تنوع غذایی به طبع گرم و سرد غذاها، اهمیت زیادی میدهند و هرچند در قدیم بیشتر به این موارد توجه میکردند اما این روزها هم به این مسئله بیتوجه نیستند.
به عنوان مثال، غذایی به نام «مرغ ترش» را که با لپه، مرغ وسبزیهای محلی می پزند، در فصل بهار و تابستان به خاطر طبع سرد سبزیهای به کار رفته در آن، استفاده میکنند وخورشت دیگری به نام «سیرقلیه» را که با برگ سیر تازه، مرغ، تخممرغ و گاهی لپه تهیه میشود، در فصل پاییز و زمستان به خاطر طبع گرم برگ سیر میپزند. جالب است بدانید هر منطقه از استان گیلان به خاطر اقلیم متفاوت، غذاهایی مخصوص به خود دارد.
تقسیم بندی غذا های رشتی
غذاهای اصیل رشتی دو نوع هستند: غذاهای گیاهی و گوشتی.
جالب است بدانید که بیشتر غذاهای رشتی به صورت کاملاً گیاهی تهیه میشوند و مردم گیلان از سال های دور به گیاهخواری اهمیت ویژهای میدادند. با این حال، غذاهای گوشتی هم با دستورپختهای متفاوت نسبت به بقیه شهرهای کشور، علاقهمندان زیادی در بین مردم رشت و گردشگرهایش دارد.
معروفترین غذاهای گیاهی رشتی
باقلاقاتق: باقالی خورشت با همان باقلاقاتق معروف، غذایی بسیار لذیذ است که با باقلا، شوید، سیر و تخممرغ درست میشود.
میرزا قاسمی: یکی از پرطرفدارترین غذاهای رشتی، میرزا قاسمی است که با بادمجان کبابی، گوجه و تخممرغ درست میشود.
ترشتره: این غذا با انواع سبزیهای محلی و ربهای ترش پخته و چاشنیهای ترش مزه به آن اضافه میشود.
خورش سیرابیج: خورش سیرابیج یا سیراویج با برگ سیر خرد شده، تخم مرغ و نمک، فلفل و ادویه درست میشود و طرز تهیه بسیار راحتی هم دارد و مراحل آمادهسازی آن حدود ۲۰ تا ۲۵ دقیقه است. برای پخت آن برگ سیرها خرد و تفت داده میشوند. زردچوبه، نمک، فلفل و سپس تخم مرغ اضافه و هم زده میشود. تخم مرغ نباید بپزد. وقتی تخم مرغ به خورد سیر رفت، خورشت آماده است.
معروفترین غذاهای گوشتی رشتی
فسنجان رشتی: تفاوت این خورشت در گیلان با سایر شهرها در رب انار ترشی است که از انارهای ترش گیلان تهیه میشود و مزهای خاص و بسیار لذیذ به این غذا میدهد. همچنین برای گوشت به کار رفته در آن معمولاً از پرندگان محلی مثل اردک، غاز و در برخی مناطق خوتکا استفاده میشود. فسنجان رشتی جزو غذاهایی است که معمولاً برای مجالس و مهمانیها اولین گزینه رشتیهاست.
فسنجان برای به اصطلاح جاافتادن باید حتماً در دیگ سفالی مخصوصی به نام «گمج» درست شود. گمج در قدیم استفاده بیشتری داشت و تقریباً تمامی خورشت های رشتی و شمالی را در آن می پختند اما امروزه کمتر مورد استفاده قرار میگیرد. یک نکته جالب دیگر هم اینکه فسنجان را به خصوص در قدیم بدون گوشت می پختند و در مایع فسنجان، باقلا میریختند و به آن باقلا فسنجان میگفتند. با عدس، «مرجو قلیه» نام میگرفت و وقتی بادمجان در مواد فسنجان ریخته میشد، «شیشانداز» آماده سرو بود!
هر کدوم از این غذا ها رو هوس کردید کافیه از طریق سایت آقای کباب سفارش بدین و کمتر از نیم ساعت به دستتون میرسه. برای اطلاع از برنامه ها و مسابقات جذابمون هم صفحه آقای کباب رو داشته باشید.
مرغ ترش یکی از اون غذاهاییکه اگه یه بار بخوری مشتریش میشی، من توی رستوران آقای کباب این غذا رو تجربه کردم، عااالی بود.
مهسا جان ممنونم از اینکه نظرتو به اشتراک گذاشتی