تاریخچه کشتی گیله مردی
کشتی گیله مردی؛ ورزشی باستانی که سرنخ پیشینه اش از روزگار کهن دیار گیل و دیلم سر برمیگرده ، در مسیر بازگشت به روزهای خوب قرار گرفته است. کشتی گیله مردی یکی از سرگرمی های گیلان و بخشی از مازندرانه که به گفته کارشناسان میراث فرهنگی قدمتش به هزار سال قبل میرسه و بعضی ها اون رو شیوه ای از نبرد دیلمیان اقوام کهن گیلان زمین می دونند.
سنت کشتی گرفتن و پهلوانی در همه حوزههای فرهنگی ایران پیشهای کهن داره که در هر جای جغرفیایی کشورمون با نام و شیوهای خاص اجرا میشه. از قبیل؛ کشتی چوخه خراسانی، کشتی مازندران و کشتی گیله مردی.
در کتاب فتوت نامه سلطانی، از متون قرن نهم هجری آمده است: ” اگر پرسند که کشتی چند نوع است؛ بگو دو نوع: اول قبض، دوم اضطرار. اگر پرسند که هر یک چگونه است: بگو: قبض، کشتی گرفتن اهل خراسان و عراق است که آن را شهری وار گویند و اضطرار، کشتی گیلان و شیروان و بعضی از آذربایجان است و آن را دیلم وار خوانند.”
زمان انجام کشتی گیله مردی
سنت کشتی پهلوانی در همه حوزههای فرهنگی کشور پهناور ایران پیشینهای کهن داره و کشتی گیلهمردی رسم ماندگاری است که در استان گیلان و غرب مازندران بین پهلوانهای نامی برگزار میشه.
این ورزش که پیشینه اون به قرن چهارم بر می گرده به طور سنتی در انتهای بهار یا تابستان زمانی که کشاورزان از زمینهای خود بیرون می اومدند و حاصل دست رنج خود را برداشت می کردند ، آغاز میشد و طرفداران زیادی در سراسر کشور مخصوصا در شمال ایران داره.
کشتی گیله مردی در زمان حال
فراگیری این ورزش در شمال کشور طوری هست که تمامی ردههای سنی اعم از پیر ، جوان و حتی کودکان نیز رغبت زیادی به این رشته دارند و در این سال ها پهلوانان به نامی را در دامن سبز خود پرورانده است.
در سالهای اخیر توجه ویژهای به کشتی گیله مردی در غرب مازندران شده و شاهد برگزاری رقابتهای سنگین و نفس گیر در روستاهای این منطقه هستیم که با استقبال بسیار خوبی نیز از سوی طرفداران این رشته ورزشی مواجه شده .
آنچه مسلم هست اینه که برگزاری چنین رقابت هایی اون هم در روستاها علاوه بر اینکه به شناسایی ظرفیت های این ورزش کمک می کنه در ایجاد نشاط ، شادابی و حتی رونق اقتصادی روستا نقش بسزایی ایفا می کند.
نحوه انجام کشتی گیله مردی
حالا بریم سراغ توضیح نحوه اجرای این کشتی باستانی : شیوه ای از کشتی که در اون کشتی گیر پا در خاک، در آغاز رو به قبله نیایش انجام میده و سپس با چرخشی به سمت شرق و خراسان، دست بر سینه میذاره و از امام هشتم امام رضا علیه السلام برای کُشتی گرفتن کسب اجازه می کنه.
آنطور که قدیمی ها و کارشناسان فرهنگ گیلان می گویند؛ در گذشته با صدای ساز و نقاره مردم هر منطقه رو برای برگزاری مراسم کشتی گیله مردی خبر می کردند و جمعیت بسیاری هم، دور میدان کشتی جمع می شدند.
اگر چه امروزه شیوه سنتی و قدیمی این کشتی در گیلان، به صورت کامل برگزار نمیشه، اما اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری این استان، برای احیای این ورزش بومی و آیینی آستین ها را بالا زده و تلاش می کنه تا مسابقات این ورزش بومی و محلی به بهترین شکل ممکن برگزار بشه.
کشتی گیلهمردی محبوب دلها
یه شهروند تنکابنی که علاقه شدیدی به این رشته ورزشی داره درباره برگزاری رقابت های کشتی گیله مردی میگه : کشتی گیله مردی بخشی از هویت مردم گیلان و غرب مازندرانه و به خاطر آنکه بسیار ساده و به دور از رنگ و لعاب امروزی برگزار میشه بسیاری از مردم به اون علاقه مند هستند.
همچنین در سالهای نه چندان دور این ورزش از رونق بیشتری برخوردار بود و پهلوانان زیادی از این منطقه معرفی شدند و سالها افتخار آفرینی کردند.
وی فراموش نشدن کشتی گیله مردی رو نتیجه زحمات پهلوانان در سال های گذشته دانست و ادامه داد : اگر آن پهلوانان اقدام به تربیت و آموزش کشتی گیران جوان نمی کردند شاید این ورزش در طول زمان از یادها می رفت.
به گفته این شهروند ، برگزاری این رقابت ها نه تنها خاطرات پهلوانان و پیشکسوتان این رشته را زنده کرد بلکه بسیاری از جوانان با دیدن این کشتی ها علاقه مند به آموختن فنون اون شده اند. در شرایطی که بسیاری از آسیب های اجتماعی بویژه مقوله اعتیاد جوانان این مرز و بوم را تهدید می کند، برگزاری چنین رقابت هایی می تواند در به دام افتادن اونها جلوگیری کند.
کشتی گیله مردی آمیخته با فتوت و مردانگی
یک کارشناس تربیت بدنی به اهمیت برگزاری کشتی گیله مردی اشاره کرد و گفت: کشتی گیلهمردی نوعی مراسم محبوب و دارای آداب خاص است که دارای قوانین دقیق بوده و روح پهلوانی بر آن حکم فرماست.
وی افزود : توجه به این رشته ورزشی به دلیل داشتن ظرفیت های فراوان در ابعاد مشارکتی ، سرگرمی و اقتصادی می تواند یکی از ابزار نیل به توسعه در جوامع روستایی و شهری باشد به شرط آنکه مردم و نهادهای بومی از جریان تصمیم گیری ، برنامه ریزی و اجرای این ورزش ها حذف نشوند.
وی با بیان اینکه قدرت کشتی گیلان رو باید در گیله مردی و قدرت کشتی مازندران را در لوچو مشاهده کرد ، اظهار داشت: برگزاری کشتی گیله مردی علاوه بر کارکردهای مفیدی چون تقویت توریسم، افزایش سرمایه اجتماعی، ایجاد شغل ، آشنایی با رسوم ملی و محلی ، سلامتی جسم و روان و کار گروهی و تعاونی ، می تونه به رسیدن به شاخص های توسعه محلی ، شادی مردم ساکنان این منطقه و تداوم ورزش کشتی گیله مردی هم کمک کند.
وی خاطر نشان کرد : باید از تجربیات پیشکسوتان این رشته ورزشی استفاده کرد تا رقابت های کشتی گیله مردی همچون گذشته پر رونق و باشکوه برگزار بشه.
برگزاری جشنواره کشتی گیله مردی در تنکابن
رییس اداره ورزش و جوانان تنکابن، کشتی گیله مردی را از ورزش های پرطرفدار در غرب مازندران دانست و گفت : در چهار سال گذشته حدود ۱۳ بار کشتی گیله مردی در نقاط مختلف بویژه روستاها برگزار شده و این رشته ورزشی که قدمتی تاریخی داره در بین علاقه مندان در غرب مازندران از محبوبیت خاصی برخوردار است.
این مسئول افزود : در هر یک از این دوره رقابت ها که به مدت ۲۵ شب برگزار می شود حدود ۸۰ پهلوان از استان های گیلان و مازندران ثبت نام می کنند.
شما می تونید با اطلاع پیدا کردن از زمان برگزاری این جشنواره به گیلان سفرکنید و از دیدن این مراسم آیینی و پهلوونی لذت ببرید. ما هم در رستوران آقای کباب با افتخار میزبانتون هستیم. بفرمائید!
جامع بود واقعا👍👍👍
ممنون از توجه شما 💐💐💐
جالب بود👍🏻 قبلا چیزی از این کشتی نمیدونستم
💐💐💐💐💐💐
بسیار مطلب خوب و آموزنده ای بود 😍
خوشحالیم که مورد توجه تون واقع شده 💐💐
بسیار مطلب خوب و آموزنده ای بود 😍
ممونم💐💐